Wat te doen bij een verkeersongeval: praktische gids

Louise de Graaf


Dit artikel is een ingezonden stuk, geen financieel advies en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. Om gratis nieuws mogelijk te maken bevatten sommige uitingen affiliate hyperlinks. Dit kost jou als lezer niets.


Je speelt graag games en gaat graag naar de film. Het winterweer komt er weer aan en dan gaan we met z’n allen ook veel meer naar de film en genieten we van games. Buiten is het vroeg donker en het weer is vaak niet uitnodigend om naar buiten te gaan.

Maar wat nu als je onderweg naar de film of de winkel om die nieuwe game te kopen betrokken raakt bij een ongeval? Bijvoorbeeld omdat je met de fiets naar de gamestore gaat en je als fietser aangereden wordt door een auto. Of als de stilstaat met de auto voor een stoplicht of zebrapad en je van achteren aangereden wordt? Je kunt dan zomaar een letselschade advocaat nodig hebben voor het verhalen van jouw letselschade. Hoe zit dat en waar heb je recht op na een ongeluk in het verkeer?


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval

Uiteraard hoop je dat het jou nooit zal gebeuren, een verkeersongeval. Maar de kans is tegenwoordig groter dan je denkt. Het aantal aanrijdingen als fietser of met de auto is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. En een ongeluk kan grote gevolgen hebben. Want wat als je hierdoor niet meer kunt gamen, tijdelijk of zelfs helemaal niet meer. Of als je niet meer naar de bioscoop kunt door het opgelopen letsel. Wie is hiervoor dan aansprakelijk en waar heb je recht op.

Aansprakelijk voor een verkeersongeval is de persoon die jou aangereden hebt. Dat klinkt waarschijnlijk simpel. Je bent op de fiets onderweg naar een winkel om een spelcomputer of game te halen en je wordt aangereden door een auto. De automobilist of diens schadeverzekering zal de schade dan betalen. Alle schade komt voor vergoeding in aanmerking, de schade aan jouw fiets, aan de spelcomputer die kapot is gegaan en jouw letselschade. Maar helaas, zo simpel is het vaak niet.

Ben je aangereden door een andere fietser, een scooter of een auto, dan rust de bewijslast op jouw schouders. Dit betekent dat jij zult moeten bewijzen dat de tegenpartij schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval. Dit is nog niet zo eenvoudig. Een letselschade advocaat uit Amsterdam kan je daarbij helpen als je in Amsterdam aangereden bent, maar je zult ook veel zelf moeten doen. Want een letselschade advocaat komt meestal pas later in beeld.

Wat te doen bij een verkeersongeval

Ben je aangereden en lijdt je schade? Dan hebben wij een aantal tips voor je:

  • Zorg ervoor dat je altijd samen met de tegenpartij een schade aanrijdingsformulier invult. Doe dit ter plaatse (indien veilig) en laat het ingevulde schadeformulier ook ondertekenen door de tegenpartij. De toedracht van de aanrijding staat dan vast en een door beide ondertekend schadeformulier is ook een bewijsmiddel. Je staat dan een stuk sterker als het tot een gerechtelijke procedure komt.
  • Zijn er getuigen, vraag deze een getuigenverklaring op te stellen. Ben je bijvoorbeeld met een vriend naar de film, vraag hem of haar dan om de getuigenverklaring op te stellen. Je staat dan een stuk sterker.
  • Maak foto’s van de schade en het letsel. Is bijvoorbeeld jouw spelcomputer beschadigd geraakt bij het ongeval, maar hier dan foto’s van. Maar ook bijvoorbeeld van schade aan jouw fiets of van de verwondingen die je door het ongeval opgelopen hebt.
  • Schakel een letselschade advocaat in, dan weet je zeker dat je de schadevergoeding ontvangt waar je recht op hebt.

Smartengeldvergoeding

Uiteraard dient jouw schade vergoed te worden. Het gaat dan met name om materiële schade, zoals inkomensschade omdat je jouw werk niet meer kunt doen, medische kosten en reiskosten. Maar je hebt ook recht op smartengeld. Wat is dit eigenlijk?

Stel dat je door het ongeval tijdelijk of zelfs helemaal niet meer kunt gamen. Of naar de film gaan moeilijk gaat door het letsel. Dit is geen schade die op geld te waarderen is. Maar dit leed dient wel vergoed te worden. Hiervoor is het smartengeld bedoeld.


Dit artikel is een ingezonden stuk, geen financieel advies en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. Om gratis nieuws mogelijk te maken bevatten sommige uitingen affiliate hyperlinks. Dit kost jou als lezer niets.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie