Val FTX en Binance tonen noodzaak voor strenge Europese crypto wetgeving

Louise de Graaf


Eind vorig jaar stortte FTX in en onlangs moest Binance een boete van €4 miljard betalen. De gebeurtenissen omtrent deze wereldwijd bekende cryptobeurzen tonen de noodzaak voor nieuwe wetgeving, zegt een functionaris van de Europese Commissie.

Volgens Ivan Keller, de Europese beleidsmedewerker in kwestie, is de aankomende Europese Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving noodzakelijk om investeerders te beschermen in dergelijke situaties.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

MiCA crypto wet behoedt voor marktmanipulatie

Keller sprak afgelopen week over de MiCA wet tijdens de MoneyLIVE conferentie in Amsterdam. Hij zei toen het volgende:

“Ik denk dat we verschillende ongelukkige bevestigingen hebben gehad die min of meer die weg van strenge regulering inslaan. FTX was zeker een van de grote, en nu recentelijk met Binance. Ons standpunt is dat dit regelboek een aantal van de risico’s zal verzachten.”

Keller benadrukte ook dat de MiCA wet niet alleen investeerders en financiële stabiliteit in Europa moet beschermen, maar ook innovatie in crypto moet stimuleren. De wet is ook bedoeld om marktmanipulatie voorkomen.

Hij merkte op dat er momenteel 40 technische regels worden opgesteld door de European Securities and Markets Authority (ESMA) en de European Banking Authority (EBA). Deze regels moeten een bijdrage leveren aan toepassen van MiCA in de praktijk.

MiCA crypto wet ook belangrijk voor Nederland

De MiCA crypto-wet ging in juni 2023 van kracht. Het stelt Europese overheden in staat om strenger op te treden tegen crypto-bedrijven die zich niet aan de regels houden. Ook de Nederlandse overheid speelt een vooroplopende rol in de MiCA regelgeving.

Onlangs kwam de overheid met een nieuwe wetsvoorstel om nog strenger te controleren op geldstromen binnen de crypto-industrie. Ook zou de bescherming tegen malafide reclames op de prioriteitenlijst staan.

Volgend jaar juni zullen de langverwachte specifieke regels met betrekking tot stablecoins worden doorgevoerd. Voorschriften voor de Europese cryptobeurzen en crypto wallet-aanbieders worden volgend jaar in december ingevoerd.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie