Tron netwerk blijkt enorm populair onder terreurorganisaties

Louise de Graaf


Sinds oktober voeren meerdere terroristische organisaties openlijk oorlog met Israël. Maar dat gaat niet zomaar, want daar is een hoop geld voor nodig. Terreurorganisaties die strijden tegen Israel gebruiken crypto om zichzelf te financieren. Sinds overheden nauwlettend betrokken crypto-wallets in de gaten houden hebben terroristen het een stuk moeilijker. Als tegenreactie zijn zij een andere blockchain gaan gebruiken.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Tron veel gebruikt door Hamas

Dat schrijft Reuters op basis van eigen onderzoek van inbeslagleggingen. De crypto-industrie is ook terroristen niet ontgaan. Al sinds 2021 zouden terroristen bezig zijn met blockchains, zo concludeert de zakenkrant op basis van interviews met zeven blockchain-onderzoekers.

Er zou een opvallende verschuiving zijn plaatsgevonden, want Bitcoin (BTC) is bij deze criminelen niet meer zo populair als voorheen. In plaats daarvan is Tron (TRX) nu populairder.

Tron is een stuk goedkoper, sneller én stabieler in het gebruik dan Bitcoin, aldus Mriganka Pattnaik van blockchain-onderzoeksbureau Merkle Science. Dit bedrijf zegt wetshandhavingsinstanties uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Singapore als klanten te hebben.

Israëls National Bureau for Counter Terror Financing (NBCTF) claimt volgens Reuters tussen juli 2021 en oktober 2023 143 wallets op de Tron-blockchain te hebben bevroren, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij terroristische organisaties en financiering van terreur. Tron zou inmiddels populairder zijn dan Bitcoin – van laatstgenoemde zijn slechts 30 wallets in beslag genomen.

Om hoeveel wallets er in totaal zijn geïdentificeerd als betrokken bij terreur is niet bekend. In ieder geval zouden 39 wallets van Hezbollah zijn, en 26 van Palestinian Islamic Jihad.

USDT ook populair bij terroristen

Eén van de redenen hiervoor is dat Tron ondersteuning biedt aan andere tokens dan alleen de native TRX-token. Daarbij moeten we met name denken aan stablecoins. Tethers USDT is volgens Reuters het populairst op deze blockchain. Deze populariteit bleek ook toen Tether onthulde dat het ook al enkele keren een groot aantal wallets heeft bevroren in samenwerking met wetshandhavers.

Toch zou het gebruik van crypto door terroristen sterk zijn overdreven door media. Het grootste deel van het geld bereikt deze organisaties namelijk gewoon via het traditionele financiële systeem, onder andere via sluwe scams.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie