Opmerkelijke Bitcoin creaties duiken op

Louise de Graaf


Begin dit jaar was de Bitcoin (BTC) blockchain bron van hernieuwde hype door de Ordinals-dienst, waarmee je non-fungible tokens (NFT’s) op de Bitcoin-blockchain kunt zetten. Opeens stroomde het netwerk vol met NFT-liefhebbers. De liefhebberij heeft nu een nieuw hoogtepunt bereikt. Een wel erg opvallende collectie Bitcoin-NFT’s heeft namelijk veilinghuis Sotheby’s bereikt.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Sotheby’s veilt Ordinals-NFT’s

De collectie heet ‘BitcoinShrooms’ en is niet zomaar een collectie. Het thema doet namelijk sterk denken aan Nintendo’s Mario. Hoewel er geen directe verwijzingen zijn die onmiskenbaar afkomstig zijn uit het Mario-universium, zijn de overeenkomsten duidelijk herkenbaar. De vele NFT’s doen sterk denken aan de paddenstoelwezentjes uit het Mario-universum, waarvan we de bekendste ook wel kennen als ‘Toad’.

Bijna alle NFT’s in de reeks zien er op de één of andere manier uit als één van deze wezentjes. In veel gevallen zijn de paddenstoelvormen boven het gezichtje omgezet in iets anders, zoals een kroon, stuk fruit, de kleuren van een vlag of zelfs het Tether-logo.

De collectie is gemaakt door ‘ShroomToshi’, die in een interview met Ordinals-marktplaats Ord.io verklaarde in oktober van 2022 te zijn begonnen met het tekenen van de plaatjes. Hij noemt het een eerbetoon aan de 8-bit-kunststijl die niet verkeerd zou staan in de jaren ‘90, en het moet ook een ”pixelachtige samenvatting van de eerste 13 jaar van Bitcoin” vormen.

In totaal heeft de collectie 210 individuele ‘Shrooms’, want ‘21 zou te weinig zijn en 21 miljoen zou te veel zijn’. Sotheby’s zal er slechts drie veilen: een blauwe Shroom genaamd ‘S’, ‘Sovereign Individual’ met een goudkleurige kroon en ‘BIP39 seed’, dat op een avocado lijkt.

Ordinals hype tot einde door walletupgrade?

Ordinals-NFT’s en BRC-20-inscripties op de Bitcoin-blockchain hebben eerder dit jaar voor veel controverse gezorgd. Door de enorme hype rondom deze NFT’s raakte de Bitcoin blockchain verstopt, waarna de transactiekosten hard stegen en wachttijden langer werden. In ieder geval gaat het met sommige Ordinals-NFT’s erg goed. Eerder deze maand betaalde iemand nog 10,4 BTC voor één van deze NFT’s. Dat was ongeveer 454.000 dollar waard.

Post Views: 14Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie