Nederlandse inflatie klimt weer omhoog, bereikt 1,6 procent

Louise de Graaf


In een snelle raming, ofwel op basis van nog onvolledige brongegevens, zijn de nieuwste inflatiecijfers van Nederland en de Eurozone naar buiten gebracht. Voor beiden is de inflatie flink afgekoeld ten opzichte van de gigantische piek van een jaar terug. In ons land is de jaarlijkse inflatie significant gestegen ten opzichte van vorige maand, maar komt nog altijd zeer laag uit. Dit heeft te maken met de opmerkelijke energieprijzen van vorig jaar.


šŸ”” Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen ā‚¬60 gratis goud

1,6% inflatie in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vandaag de voorlopige schatting van de consumentenprijsindex (CPI) van de maand november naar buiten gebracht. De jaarlijkse inflatie komt uit op 1,6 procent en maand-op-maand is er een daling van 1,1 procent waargenomen.

De CPI meet de gemiddelde verandering in prijzen van een mandje goederen en diensten die representatief zijn voor de uitgaven van de gemiddelde consument.

Een jaarlijkse inflatie van 1,6 procent weerspiegelt een enorme daling ten opzichte van de piek van 14,5 procent die in september vorig jaar werd bereikt. Echter kwam de jaarlijkse inflatie vorige maand en in september nog een stuk lager uit, namelijk op respectievelijk -0,4 procent en 0,2 procent.

Er is een belangrijke kanttekening op te merken die de bizar lage cijfers verklaren. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen fors toe, met een piek in oktober. Hierdoor werd er die periode een ontzettend hoge inflatie gemeten. Aangezien de prijzen van energie op het moment een stuk lager liggen, valt de jaarlijkse inflatie nu behoorlijk laag uit.

Wanneer de energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, bedraagt de inflatie 4,1 procent. In oktober was dat 5,1 procent.

Inflatie EU neemt sneller af dan verwacht

Vandaag zijn ook de voorlopige inflatiecijfers in de eurozone gedeeld door het Europese Statistiekbureau Eurostat. De jaarlijkse inflatie is de afgelopen maand verder afgenomen tot 2,4 procent, terwijl deze in oktober nog uitkwam op 2,9 procent. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,5 procent.

De dalingen in zowel de jaarlijkse als de maandelijkse inflatie hebben de verwachtingen van economen overtroffen. Zij rekenden namelijk op een jaarlijkse inflatie van 2,9 procent en een maandelijkse inflatie van -0,2 procent.

De zogeheten kerninflatie, ofwel zonder de prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak, is uitgekomen op 3,6 procent. In oktober bedroeg de kerninflatie nog 4,2 procent.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie