Crypto exchange Coinbase krijgt kritiek op ‘Base’ systeem

Louise de Graaf


Coinbase heeft niet alleen één van de grootste handelsplatformen voor cryptocurrencies, het heeft ook zijn eigen blockchain genaamd Base. Dit netwerk is in korte tijd enorm populair geworden. Om wat meer vertrouwen te wekken bij ontwikkelaars en investeerders wil Coinbase nu nadrukkelijk ‘verantwoordelijke ontwikkeling’ van DeFi steunen.


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Base blockchain van crypto exchange Coinbase krijgt kritiek

Begin dit jaar deed Coinbase officieel zijn eigen blockchain uit de doeken. Base is een layer 2-blockchain en is bovenop Optimism (OP) gebouwd. De cryptobeurs wil het met het netwerk gemakkelijker maken om decentrale apps (dApps) te bouwen. In theorie vergroot dit het potentieel van Coinbase enorm, want het hoopt hiermee 1 miljard gebruikers naar de crypto-industrie te trekken.

De lancering voor ontwikkelaars was niet zonder problemen, maar toch is het netwerk in korte tijd hard gegroeid. In augustus haalde het al concurrenten Arbitrum (ARB) en Optimism (OP) in. Dat had voor een groot deel te maken met één enkele app; Friend.tech. Hiermee kun je Twitter-accounts tokenizen.

Toch is niet iedereen fan van Base. Naast de startproblemen in het begin zijn er ook nu nog zorgen omtrent centralisatie. Coinbase heeft het netwerk immers zelf gemaakt, daarom vraagt de industrie zich af hoe groot de invloed van het bedrijf precies is.

Zo zijn er zorgen dat de groei van het netwerk er alleen maar voor zal zorgen dat de macht nog meer gecentraliseerd wordt. Onlangs kondigde Coinbase ‘Project Diamond’ aan, dat traditionele activa (ook wel ‘real world assets’) naar de blockchain moet brengen.

Ook is het mogelijk dat app-ontwikkelaars en gebruikers dingen doen die helemaal niet mogen – niet van Coinbase’ eigen beleid en wellicht niet van de wet. Om dit te voorkomen wil de Europese Unie onlangs een zogeheten ‘killswitch’ verplicht maken voor smart contracts.

Woordvoerders van Coinbase reageren

In ieder geval wil Coinbase voorkomen dat het gebruik en ontwikkeling van het netwerk verkeerd loopt. Dat verklaarde een woordvoerder aan Blockworks. Tegelijkertijd blijft het stil over het onderwerp van centralisatie.

Decentralisatie en regulatie zijn geen [tegenstrijdige belangen], in veel situaties kunnen ze elkaar informeren en verbeteren,” aldus de woordvoerder. “Op dit moment is het belangrijk dat [Coinbase] verantwoordelijke ontwikkeling van DeFi stimuleert, want dat is gunstig voor de gehele crypto-industrie.”

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie