Cruciale nieuwe wending in de zaak van Terra-oprichter

Louise de Graaf


Velen zullen nog de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk op hun netvlies gebrand hebben staan. De oprichter en grote baas van dit netwerk, Do Kwon, werd als gevolg van dit debacle gearresteerd in Montenegro en belast met ernstige aanklachten. Het blijkt nu dat, ondanks herhaalde pogingen om dit te voorkomen, hij op het punt staat om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

De nasleep van Terra’s instorting

De aanklachten tegen Kwon in de VS zijn veelomvattend, waaronder fraude, securities fraude en samenzwering tot fraude en marktmanipulatie. Zelf ontkent Do Kwon alle aantijgingen, met gisteren nog een laatste poging om zijn onschuld te bewijzen en uitlevering te voorkomen.

Deze aanklachten volgen op de uitzonderlijk tumultueuze periode in mei 2022, waarin het volledige Terra ecosysteem in een oogwenk ten onder ging, met vele miljarden verlies als gevolg. De cryptomarkt is eigenlijk meer dan een jaar later deze klap nog steeds niet te boven gekomen.

Terra’s ineenstorting was een keerpunt in de cryptowereld. De loskoppeling van UST van de Amerikaanse dollar leidde tot een reeks faillissementen van prominente crypto-bedrijven, waaronder Voyager Digital, BlockFi, Celsius Network en FTX. Dit incident had verstrekkende gevolgen voor de stabiliteit en perceptie van crypto, en het kan achteraf ook wel gezien worden als het begin van een hardnekkige crypto bearmarkt.

Voordat hij in Montenegro werd opgepakt was Kwon’s verblijfplaats grotendeels onbekend, met speculaties dat hij zich in Singapore zou bevinden. Uiteindelijk werd hij in Montenegro door de politie opgepakt en hier verblijft hij nog altijd in hechtenis.

De Minister van Justitie van dit land, Andrej Milovic, laat tegenover de Wall Street Journal weten dat er concrete plannen zijn om Do Kwon uit te leveren naar de Verenigde Staten. De VS heeft al meerdere malen aangegeven dat zij de Terra-oprichter graag berechten.

Volgens Milovic zal de uitlevering van Do Kwon aan de VS spoedig officieel bekendgemaakt worden. Een belangrijke wending die mogelijk een definitief einde aan dit pijnlijke hoofdstuk een stapje dichterbij brengt.

De toekomst van Do Kwon en de crypto-industrie

De zaak Kwon werpt meer dan een jaar na het drama nog altijd een schaduw over de toekomst van de crypto-industrie. De uitkomst van deze rechtszaken zal mogelijk grote gevolgen hebben voor de manier waarop crypto bedrijven, met name bedrijven die actief zijn in stablecoins, worden gereguleerd en behandeld in rechtsstelsels wereldwijd. 

Post Views: 1.175Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie