Cruciaal moment voor bitcoin aangebroken, is de rally voorbij?

Louise de Graaf


Aandelen en staatsobligaties zijn wat teruggevallen na de gigantische stijgingen in november, terwijl de bitcoin koers voorbij de 41.000 dollar schoot en de goudprijs (in dollars gemeten) heel kort een all-time high bereikte. De rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg met vier basispunten (0,04 procent) naar 4,25 procent, terwijl Europese aandelen en Amerikaanse futures kleine verliezen noteerden. Goud schoot voorbij de 2.130 dollar per ons, om de winsten vervolgens weer in te leveren.

Deze week staat economisch gezien in het teken van de Amerikaanse arbeidsmarkt waarvan we nieuwe data krijgen die ons meer zullen leren over het toekomstige beleid van de Amerikaanse centrale bank.


Goed nieuws! šŸŽ‰ Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto šŸš€

Is de bitcoin rally voorlopig voorbij?

Bitcoin lijkt als gevolg van het optimisme over de lancering van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs niet te stoppen. Maar vergeet niet dat de rally ook het gevolg was van macro-economische meewinden, namelijk de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk in maart al met de eerste renteverlagingen op de proppen komt.

Op dit moment schat de markt de kans op 60 procent in dat de eerste renteverlaging in maart komt. Voor januari 2024 staat er een kans van 13,1 procent op de bordenā€¦

Bron: CME Group

Nu de rentes op Amerikaanse staatsobligaties weer eenĀ lichte stijging vertonen, lijkt de markt daar wat op terug te komen.

Wat dat betreft breekt er een cruciale periode aan voor de bitcoin koers, waarbij de focus deze week vanuit macro-economisch perspectief komt te liggen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het beste scenario voor de huidige rally/bullmarkt zou zijn als de data positief is.

Dat wil zeggen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt sterk blijft, waardoor we niet richting een recessie afglijden en als kers op de taart zou dan de inflatie terug moeten zakken naar 2,0 procent.

Is dat een realistisch scenario?

Dat is de grote vraagā€¦ kunnen we verwachten dat de Amerikaanse economie, ondanks de meest agressieve rentecampagne in de geschiedenis van de Federal Reserve, blijft leven?

Persoonlijk verwacht ik dat de kans op een recessie nog altijd aanwezig is. Om die reden ben ik voorzichtig met het uitroepen van een nieuwe bullmarkt, maar de kracht van bitcoin is momenteel indrukwekkend te noemen.

Met name het feit dat de huidige rally wordt ondersteund door een sterke Relative Strength Index (RSI) op de weekgrafiek (70+) is een goed teken. Zoals je kunt zien heeft het doorbreken van een RSI van 70 op de weekgrafiek in het verleden gigantische koersexplosies veroorzaakt voor bitcoin.

Wat dat betreft zou het zomaar kunnen dat we aan de start van een nieuwe bullmarkt staan, maar helaas blijft er altijd nog een stukje onzekerheid over in de financiƫle markten.

Een recessie kan roet in het eten gooien en ook het euforische sentiment maakt mij een beetje bang voor de nabije toekomstā€¦

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie