Bitcoin populariteit brengt groot nadeel teweeg

Louise de Graaf


De rally van bitcoin (BTC) lijkt niet te stoppen, maar dit gaat gepaard met toenemende congestie op het netwerk. Vanwege de stijgende interesse in BRC-20 tokens, een tokenstandaard op de Bitcoin blockchain die vergelijkbaar is met ERC-20 tokens op Ethereum (ETH), zijn er zelfs netwerkproblemen. Dit heeft een negatieve invloed op de transactietijden en -kosten.


šŸ”” Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen ā‚¬60 gratis goud

BTC transactiekosten in de lift

Door de populariteit van de tokens zijn de gemiddelde transactiekosten gestegen. De kosten variƫren over het algemeen tussen de 14 en 16,50 dollar. Uit data van blockchain-analyse platform Dune Analytics is te zien dat er 450.000 BRC-20 tokens per dag worden gemint. De meest populaire munt hiervan, ordinals (ORDI), heeft ondertussen een marktkapitalisatie net onder de 1 miljard dollar weten te bereiken. In slechts een maand tijd is het project met bijna 800% gestegen. Het is daarmee een van de grootste crypto winnaars van de afgelopen maand.

Volgens Mempool.space zijn er meer dan 280.000 onbevestigde transacties op het Bitcoin netwerk. Het geheugengebruik van de mempool is gestegen tot 1,57GB. De mempool dient als een wachtruimte voor transacties waarbij miners de voorkeur geven aan transacties met hogere vergoedingen. Met zoā€™n hoog aantal onbevestigde transacties kan het veel langer duren voordat transacties worden verwerkt en bevestigd. Dit leidt tot inefficiĆ«ntie en vaak ook frustratie bij gebruikers die snellere transactietijden verwachten.

ECB verklaart Bitcoin dood

Nog niet zo lang geleden werd Bitcoin nog dood verklaard door de Europese Centrale Bank (ECB). Begin 2022 stond de Bitcoin koers op ongeveer 46.000 dollar, maar tegen het eind van het jaar daalde deze met 65 procent naar een dieptepunt van ongeveer 15.700 dollar. Deze daling volgde na de val van de grote crypto exchange FTX. De ECB had in november 2022 beweerd dat Bitcoin op sterven na dood was en de ā€œweg naar irrelevantieā€ zou inslaan. Inmiddels heeft de digitale munt alle verwachtingen overtroffen door een indrukwekkende opleving. Na de ECB-uitspraak is Bitcoin met ongeveer 170 procent gestegen vanaf 16.400 dollar

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie