Bitcoin crash verdampt honderden miljoenen in een halfuur

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) crash die om 3 uur vannacht plaatsvond heeft honderden miljoenen aan liquidaties opgeleverd. Over een span van anderhalf uur daalde de koers met bijna 8%, met de grootste daling tussen 03:00 en 03:30. In totaal kostte dit investeerders $318 miljoen aan zogeheten long-posities en $32,5 miljoen aan short-posities.


Wanneer Bitcoin en Ethereum ETF’s? Vermogensbeheerder deelt prognose

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Honderden miljoenen aan liquidaties door daling bitcoin koers

Tussen 2 en 4 uur vannacht heeft de bitcoin koers een flinke klap gekregen. Door een harde daling van bijna 8% werden honderden miljoenen aan liquidaties uitgevoerd. Over de afgelopen 12 uur zijn volgens Coinglass $350,5 miljoen aan posities geliquideerd. Daarvan is het grootste gedeelte uitgevoerd tijdens de daling van de bitcoin koers.

Wanneer een handelaar een long-positie inneemt, gebruikt hij vaak geleend geld (marge) om de handel te financieren. Bij het innemen van een long-positie wordt gespeculeerd dat de koers zal gaan stijgen. Tot het ongenoegen van vele handelaren had de koers andere plannen in gedachten. 

Indien de prijs van een crypto begint te dalen kan de waarde van de positie te dicht bij het bedrag komen dat is geleend. Dan kan de handelaar gedwongen worden zijn positie te liquideren om verdere verliezen te voorkomen. De handelaar verkoopt dan automatisch zijn valuta voor een lage prijs, wat verlies oplevert. 

Solana en Cardano ondanks rode crypto markt dik in het groen

Bijna een maand geleden teisterde eenzelfde gebeurtenis de crypto markt. Ook toen, op 15 november, zorgde een bitcoin koersdaling voor liquidaties rond de $300 miljoen. Het geliquideerde bedrag betrof toen $332 miljoen. De liquidaties werden uitgevoerd na een eveneens vergelijkbare bitcoin koersdaling van 6%.

De markt staat momenteel wellicht in het rood, maar desondanks zijn verschillende crypto’s flink gegroeid de afgelopen tijd. Over de afgelopen week staat bitcoin nog steeds 2% in het groen, ondanks de daling van vandaag. Ook solana (SOL) staat nog steeds 13% in het groen. De trending token cardano (ADA) spant momenteel de kroon, met een stijging van bijna 38% in zeven dagen.

Post Views: 357Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie