Bitcoin blijft stijgen, maar deze indicator schreeuwt om een recessie

Louise de Graaf


Alhoewel bitcoin (BTC) weer stijgt, zijn er nog altijd zorgen over een aankomende recessie. De obligatiemarkt blijft schreeuwen om een recessie en de onderstaande grafiek vormt daar een belangrijke herinnering voor.

Er is op dit moment sprake van een omgekeerde rentecurve, wat betekent dat de rentes op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties hoger zijn dan op de langlopende varianten. De onderstaande grafiek toont hoe dat signaal in het verleden vrijwel altijd voorafging aan gigantische problemen voor de financiƫle markt.

Moeten we ons zorgen maken over de bitcoin koers? Tot nu toe lijken de bulls dit signaal te negeren en blijft de koers verder omhoog klimmen.

Afbeelding


šŸŽ Deze week: Handel je eerste ā‚¬10.000 in crypto helemaal gratis

Komt er nog een economische recessie aan?

Dat we nog steeds geen recessie hebben gehad betekent natuurlijk niet dat de kans op economische krimp nu helemaal van tafel is. Nog steeds is bijna 90 procent van de Amerikaanse rentecurve omgekeerd.

Hiervan is sprake als investeerders massaal langlopende staatsobligaties opkopen en de rentes op die instrumenten onder die van kortlopende staatsobligaties dalen.

Waarom kopen investeerders massaal langlopende staatsobligaties? Dat doen ze meestal omdat ze verwachten dat de Amerikaanse centrale bank op korte termijn de rente gaat verlagen. Nu de inflatie nog niet verdwenen is, kan bijna alleen een recessie een reden zijn voor het verlagen van de rentes.

Om die reden is een omgekeerde rentecurve de afgelopen ~60 jaar een extreem betrouwbare indicator voor recessies geweest. Interessant is wel dat de recessies vaak pas beginnen op het moment dat de rentecurve weer ā€˜normaalā€™ wordt; wat wil zeggen dat de omkering voorbij is.

Moeten we ons zorgen maken om de bitcoin koers?

De bitcoin koers presteert op dit moment sterk. Iedere correctie die we zien wordt razendsnel opgekocht en dat is over het algemeen een teken dat de opwaartse trend nog niet voorbij is.

De stijgingen die we momenteel zien lijken het gevolg te zijn over de mogelijke komst van een spot bitcoin-ETF, of beursfonds, die naar verwachting ergens begin 2024 in de VS lanceert. De markt hoopt dat een dergelijk beursfonds massaal kapitaal kan aantrekken, vooral uit de institutionele hoek.

Ook krijgen we in 2024 een nieuwe bitcoin halving en de verwachting is dat de rentes op termijn weer omlaag gaan.

Het enige gevaar? Dat is dus die recessie, die volgens verschillende indicatoren nog altijd in de lucht hangt. Een recessie is nooit een zekerheid, maar we kunnen het niet helemaal uitsluiten en daarom is het raadzaam om voorzichtig te zijn en deze situatie nauwlettend in de gaten te houden. De onderstaande grafiek van Bank of America toont dat een recessie meestal geen feestje is voor de aandelenmarkt. Voor bitcoin zal dat hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie